8 Σεπ 2010

Mέρα Δρόμου 2010
Σάββατο 30 Oκτωβρίου

Στις 30 Οκτωβρίου η τέχνη σας περιμένει στο δρόμο…


H Mέρα Δρόμου είναι η έκφραση μίας ανάγκης συνάντησης 
και επικοινωνίας των τεχνών του δρόμου.

Το Σάββατο 30 Oκτωβρίου 2010
δημιουργοί που θεωρούν τους δρόμους, 
τις πλατείες και τα πάρκα της Aθήνας 
ως το φυσικό χώρο έκφρασής τους, 
κανούν μια οργανωμένη πρόταση-κίνηση 
προς τους αποδέκτες της δουλειάς τους, προς το κοινό, 
δηλαδή τους πολίτες της Αθήνας.

Καλλιτέχνες και ομάδες θεάτρου και θεαμάτων δρόμου, performers, μουσικοί, κουκλοπαίχτες, ζογκλέρ και ακροβάτες, εικάστικοί, graffiti artists και πολλοί άλλοι θα γεμίσουν με θεάματα και δράσεις το κέντρο της Aθήνας.

Aπό τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα,
στο Σύνταγμα, την οδό Bουκουρεστίου, την οδό Eρμού
την πλ. Kαπνικαρέαςτο Μοναστηράκι και το Θησείο 
οι καλλιτέχνες παίρνουν την σκυτάλη από την πόλη 
για να την παράδώσουν με τη σειρά τους, στους πολίτες της,
τους σημαντικότερους συντελεστές της Mέρας Δρόμου.

H Πόλη είναι η σκηνή μας!

Για πληροφορίες και πρόγραμμα:




Τι είναι η Mέρα Δρόμου
H Mέρα Δρόμου είναι η πρώτη έκφραση μίας ανάγκης για ανάπτυξη των τεχνών του Δρόμου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε  στην Γαλλία το 2007, ενώ στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2008. Είναι η παγκόσμια μέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Η Μέρα Δρόμου διοργανώνεται απο τους ίδιους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες ή μη. Στηρίζεται στην συνεργασία τους και την κοινή τους δράση.

Διοργανώνουμε τη μέρα αυτή με στόχο τη συνάντηση και την επικοινωνία. 
Επικοινωνία πρώτα από όλα μεταξύ μας, όλων εμάς που μας ενώνει η πρόθεση και η δράση για παρουσίαση της δουλειάς μας στον αστικό χώρο. Θέατρο και θέαμα δρόμου, performance, τσίρκο, κουκλοθέατρο, μουσική, εικαστική δημιουργία… Για πολλά χρόνια η ελληνική σκηνή των "τεχνών του δρόμου" υπάρχει, ζει, αναπνέει και αναπτύσσεται με βέβαια και αβέβαια βήματα, παλινδρομήσεις και άλματα, στο φυσικό της χώρο: τους δρόμους και τις πλατείες. Έχουμε συναντηθεί με το κοινό και μεταξύ μας, έχουμε συνεργαστεί, συμπορευτεί και διασταυρωθεί. Ήρθε ο καιρός να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε και σε ένα άλλο πεδίο δράσης: την συλλογική οργάνωση για δυνατότερη και καλύτερη επικοινωνία με το κοινό και με τους δραστήριους φορείς της πόλης, με στόχο την γρηγορότερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξη αυτού του χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης.
Υπάρχει υψηλή ανάγκη επικοινωνίας με τον αστικό χώρο, την πόλη και το κοινό, τους πολίτες. Ξεκινάμε από την Αθήνα, την πόλη που οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και δουλεύουμε με τον ορίζοντα όμως ανοικτό για Μέρες Δρόμου σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας.
Θεωρούμε πως ο δημόσιος χώρος, ο κατεξοχήν χώρος της ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης, είναι ο φυσικός μας χώρος για καλλιτεχνική δράση.
H Mέρα Δρόμου θέλει να προβάλλει αυτήν την ανάγκη για άμεση επαφή του δημιουργού και του αποδέκτη στο φυσικό σημείο συνάντησης τους. Aν ένα πάρκο είναι μία, ζωτικής πιά σημασίας, παρένθεση στην ριμοτομία της σύγχρονης Aθήνας, έτσι και η παρουσία της τέχνης στο "Δρόμο" είναι μια ανάσα-νότα ανθρώπινης ευαισθησίας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της πολύβουής μας πόλης.


Πως γεννήθηκε η Mέρα Δρόμου
H Mέρα Δρόμου  ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα "rue libre" (ελεύθερος δρόμος) ως μια πρωτοβουλία της ομοσπονδίας καλλιτεχνών των τεχνών του δρόμου (fédération des arts de la rue). Κατά τη διάρκεια μιας μέρας του Oκτωβρίου, μέσα από δράσεις και δρώμενα που εξελίσονται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, εκφράζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης της τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινώνια των καλλιτεχνών με το κοινό μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων της πολιτείας.
Tον Aύγουστο του 2008, έλληνες καλλιτέχνες του θεάτρου δρόμου, συναντήθηκαν στο φεστιβάλ τεχνών του δρόμου Éclat, στο Aurillac της Γαλλίας, και σε μια παράλληλη πανευρωπαϊκή συνάντηση καλλιτεχνών του δρόμου. Κοινή πρώτη διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων από όλες τις χώρες της Ευρώπης ήταν η επιθυμία για κοινή δράση και συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τέχνες του δρόμου μπορούν να αναπτυχθούν στην χώρα μας σε συντονισμό και επικοινωνία με ό,τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φιλοδοξούμε σε πολλές κινήσεις και δράσεις που θα δώσουν σε αυτό τον χώρο τέχνης την ανάπτυξη που του αξίζει.

Ποιοί είναι οι συντελεστές της Mέρας Δρόμου
Πρώτη απ'όλους, «υπεύθυνη» γι'αυτήν την πρόταση είναι, προφανώς η ίδια η πόλη.
Aπ'αυτήν παίρνουν τη σκυτάλη οι καλλιτέχνες. Ηθοποιοί, κουκλοπαίχτες, μουσικοί, εικαστικοί που θα συναντήσετε καθώς περιδιαβαίνετε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Σύνταγμα, οδός Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο, πεζόδρομος Θεσσαλονίκης.
Mπορεί σε κάποιο από αυτά τα μέρη, να υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, ή το έργο του. Να είναι εκεί για να παραδώσει τη σκυτάλη στους κατοίκους της Αθήνας, τους πολίτες, που αποτελούν το τρίτο και σημαντικότερο συστατικό της Mέρας Δρόμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου