26 Οκτ 2021

Η ΜΕΡΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΕΥΒΟΙΑ

Οι δρόμοι του καλοκαιριού μας οδηγούν έξω από το κλεινόν άστυ.

Η Μερα Δρόμου εμφανίστηκε στην Αθήνα του 2008 με πρόταγμα τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου. Σήμερα, 10 χρόνια και, μετά την τελευταία εμφάνισή της στην πόλη της Αθήνας, η Μέρα Δρόμου ξαναβγήκε στον δρόμο, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει γύρω από ότι συμβαίνει στην Ευβοια, πραγματοποίησε ΒΑΡΙΕΤΕ στην Αθήνα (23 Οκτώβρη https://meradromou.blogspot.com/2021/10/23-2021.html )Τώρα, γίνεται Πανκαλλιτεχνικό καραβάνι αλληλεγγύης και πάει στην Β. Εύβοια στις 30 και 31 Οκτώβρη στα πλαίσια της «Μέρας Δρόμου 2021» για να συνδράμει στον αγώνα των πυρόπληκτων κατοίκων της. Το καραβάνι θα κάνει μικρή περιοδεία σε χωριά της περιοχής με μουσικοθεατρικά δρώμενα σε συνεργασία με την «Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών-Τσαπουρνιάς» και την «Συνέλευση Αγώνα Β. Εύβοιας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 30 Οκτώβρη : Αγία Άννα 1.00 μ.μ. και Βασιλικά 7.00 μ.μ.

Κυριακή 31 Οκτώβρη : Ροβιές 12.00 μ.μ, Λίμνη 1.30 μ.μ. και Κεχριές 5.00μ.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

«Ανοικτή Ορχήστρα», Αγ. Φανφάρα, Οιστρογόνες, UNIMA HELLAS και δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες.

Αποσπάσματα από κείμενα τον συνελεύσεων της Β.Εύβοιας:

«Τον περασμένο Αύγουστο η ήδη δύσκολη κοινωνικά κατάσταση στην Β. Εύβοια έφτασε στο απροχώρητο. Αφέθηκε να καεί μια συνολική έκταση 500000 στρεμμάτων μαζί με όποια δυνατότητα είχε να επιβιώσει στον τόπο του ο ντόπιος πληθυσμός.

Δάσος, ελιές, περιβόλια, μελίσσια, φυσικό κάλλος το οποίο εκτός των άλλων στηρίζει τον τουρισμό,  όλα έγιναν παρανάλωμα του πυρός... Και ως επακόλουθο ήρθαν οι πλημμύρες! 

Τώρα αντί να έχουμε το χώρο, το χρόνο και την κατάλληλη κρατική υποστήριξη για να φροντίσουμε τις πληγές μας, ζούμε με την καθημερινή αγωνία της εισβολής αυτών που θεωρούν "την κρίση ευκαιρία"!

Μεγάλες εταιρίες που στηριζόμενες από την κυβέρνηση ετοιμάζονται να στήσουν τις επιχειρήσεις τους πάνω στα καμένα. 

Θέλουμε να μείνουμε και να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και γι'αυτό θα παλέψουμε!»

Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών-Τσαπουρνιάς Β. Εύβοιας

https://www.facebook.com/kentroagwna/posts/105600541843230


«Η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας καλεί όλους τους κατοίκους σε επαγρύπνηση. Να μην εμπιστεύονται όλους αυτούς που έχουν στήσει χορό πάνω από την καμένη γη. Να τους δείχνουμε σε όλους τους τόνους πως οι ίδιοι και οι πρακτικές τους είναι ανεπιθύμητες στο τόπο μας.

Δεν  είμαστε μόνοι μας στον αγώνα ενάντια στην επιτροπή Μπένου, στις Μη Κυβερνητικές  Οργανώσεις, στις εταιρείες, στους επενδυτές και τους κυβερνητικούς της υπάλληλους. 

Στον αγώνα για να συνεχίσουμε να μένουμε στο τόπο μας, δίπλα σε ένα δάσος πλούσιο και φυσικά αναγεννημένο, έχουμε στο πλάι μας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. 

Αυτό, που το καλοκαίρι εκδήλωσε ένα πολύμορφο και συγκινητικό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαραστάθηκε ο ένας στον άλλο υλικά και ηθικά.

Η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας καλεί όλους τους κατοίκους να σηκώσουμε κεφάλι και να αποτινάξουμε τα δεσμά της μοιρολατρίας, του φιλοτομαρισμού, της αδιαφορίας και της ιδιοτέλειας. Να σπάσουμε το φόβο, την σιωπή και τις εξαρτήσεις. Να μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι σώσαμε ότι μπορέσαμε με όπλα την ανυπακοή και την αυτενέργειά μας. Με οδηγό αυτό το γεγονός να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να αλλάξουμε τη μοίρα μας και να μην υποταχτούμε στα εφιαλτικά σχέδια τους.» 

Συνέλευση Αγώνα Β. Εύβοιας  www.savevia.gr


Πληροφορίες για τη Μέρα Δρόμου

_Τί φάση;;;

_Ακριβώς, πρίν 10 χρόνια, η “Μέρα Δρόμου” έκανε -για 4η χρονιά- την εμφάνισή της: επαναπροσδιορίζοντας το χαρακτήρα της και αποτελούσε μια φυσική εξέλιξη-αντίδραση-απάντηση στα προβλήματα και τους προβληματισμούς που γέμιζαν τις -τότε- μέρες μας.

Τότε λέγαμε:

“Πέρα από τις καλλιτεχνικές δράσεις στον δημόσιο χώρο, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας της, η Μέρα Δρόμου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των αποδεκτών όσο και των συμμετεχόντων γύρω από τις κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις της παρουσίας της Τέχνης στο δημόσιο χώρο. Η Μέρα Δρόμου επιλέγει να αυτοχαρακτηρίζεται ως πρακτική εφαρμογή μιας κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής θέσης. Μία συλλογική προσπάθεια, η οποία μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας, της αυτό-οργάνωσης και της συντροφικότητας συνεχίζει με το έργο της να αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο και της άμεσης προσβασιμότητας στην Τέχνη. Μία αφορμή για συνεύρεση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, που δικαιωματικά ανήκει στους πολίτες της κάθε πόλης. Σ’ αυτό τον δημόσιο χώρο θα ξημερώσει και φέτος (2011) η Μέρα Δρόμου, που προσκαλεί όχι μόνο τους καλλιτέχνες του Δρόμου μα και κάθε καλλιτέχνη ανεξάρτητα από τον χώρο όπου έχει επιλέξει αυτός να δημιουργεί! Θέατρο, Χορός, Τσίρκο, Κούκλα, Εικαστικά, Μουσική, Ποίηση, Κινηματογράφος, Αρχιτεκτονική αλλά και κοινωνικές δράσεις. 

Αν χωράμε όλοι σ’ αυτήν την πόλη, τότε σίγουρα οι δρόμοι της χωράνε όλες τις τέχνες μας!

Τώρα λέμε:

Ο τρόπος και ο στόχος της Μέρας Δρόμου δεν έχει αλλάξει!!!

Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί που γεμίζουν το τώρα έχουν σίγουρα μετεξελιχθεί, και η φυσική εξέλιξη-αντίδραση-απάντηση σε αυτά, οφείλει να είναι ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο συνολική, ακόμα πιο συμπεριληπτική. Δανειζόμενοι λέξεις από την αντίστοιχη διοργάνωση της Γαλλίας: “Η τέχνη και ο πολιτισμός μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τις διαφορές που συχνά μας “ξεχωρίζουν”. Το καλωσόρισμα, η ευγένεια και η ανταλλαγή γύρω από έργα που ενώνονται σε “ένα” είναι το μέσο για να βρούμε πάτημα να δημιουργήσουμε μια ζωή μαζί.” Καλούμε τους καλλιτέχνες που διαλέγουν το δρόμο και τον δημόσιο χώρο ως πεδίο δράσης, αλλά και καλλιτέχνες που πρώτη φορά παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο δρόμο, να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία που έχει σαν σκοπό τη δυναμική ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει και θα υποστηρίζεται από τον δημόσιο χώρο. 

            

Αν θέλετε να βγείτε στο δρόμο αλλά δεν ξέρετε με τι, η μέρα δρόμου και φέτος προτείνει: Ας βγούμε μαζί! 

Πώς γεννήθηκε η Mέρα Δρόμου

H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα "Rue Libre" (ελεύθερος δρόμος) ως μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Fédération des Arts de da Rue https://www.federationartsdelarue.org). Σήμερα, έχει μετονομαστεί σε l’art est public (η τέχνη είναι δημόσια). Κατά τη διάρκεια μιας μέρας του Οκτωβρίου, μέσα από δράσεις και δρώμενα που εξελίσσονται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, εκφράζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης της τέχνης στον δημόσιο χώρο και η επικοινωνια των καλλιτεχνών με το κοινό μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο, που διαφέρει από αυτό των φεστιβάλ, των ιδυμάτων και των εκδηλώσεων της πολιτείας. Έχει πλέον καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο. Η Μέρα Δρόμου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, με πρωτοβουλία ελλήνων καλλιτεχνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου